Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 18:12, 02 Lut 2011 Temat postu: ser żłółty P I PW |
|
|
Ser żółty
1 kg chudego sera białego
1 i 1/2 litra mleka
2 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka wegety
Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala. Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotować na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy", ciągnący. Wyłożyć cedzak czystą ściereczką, wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł. Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka, sodę, przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił się jednolity i gładki. Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tiramisu dnia Wto 22:37, 29 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|