Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna www.dukaniejakdukan.fora.pl
Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PRZETWORY NA ZIMĘ

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> Off top
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Śro 23:29, 27 Lip 2011    Temat postu: PRZETWORY NA ZIMĘ

FASOLKA SZPARAGOWA-mrożona

Fasolkę myję,przebiebieram,żeby nie było zepsutych i obcinam końcówki.Wrzucam na oslony wrzątek. Gotuję 3-5 min. Do wody mozna dodać jeszcze cukier do smaczku i kwasek cytrynowy,zeby fasolka miała ładny kolor.Odcedzam,wykładam na czystą szmatkę lniana i czekam az wystygnie i obeschnie.Potem porcje pakuje do woreczka i do zamrażarki.


POMIDORY MROŻONE

Doskonale nadaja się w zimie do robienia sosów,zup... Zdrowe pomidory sparzam,zeby ładnie skórka zeszła.Kroje na ćwiartki lub w przypadku małych pomidorów mogą byc połówki.Porcje wkładam do woreczka i zamrażam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Czw 6:49, 28 Lip 2011    Temat postu:

fasolkę robię identycznie jak Tiramisu...natomiast pomidorów nigdy nie mroziłam...z pomidorów robię przeciery...

pomidory myję,kroję i przepuszczam przez maszynkę...kiedyś przez sokowirówkę...uzyskaną miazgę zagotowuję,przyprawiam wegetą i gorącą rozlewam do słoiczków ,na wierzch słoiczka wlewam odrobinę oliwy i zakręcam...można je dla pewności za pasteryzować...
taki przecier wykorzystuje do zup ,ale lubimy też do picia super smakuje...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Czw 6:52, 28 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mysia55




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1320
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:05, 28 Lip 2011    Temat postu:

Dzieki fasolke na pewno zrobie, pomidory myslalam ze sie da zachowac na kanapke albo do salatki, ja robie w zamrazalniku miejsce na grzybki Smile w zeszlym roku tyle zamrozilam ze ostatnio w poniedzialek robilam pierogi z ostatnich, polecam, zagotowuje ok. 5-10 minut czekam do ostygniecia, przekrecam przez maszynke i farsz gotowy a malo miejsca zajmuje, pozniej tylko cebulke podsmazyc, doprawic i finito, ja do farszu nie dodaje kapusty wiec moje pierogi sa jedyne w swoim rodzaju Smile mroze takze chleb jak mi zostanie, rosol w malych porcjach bo pozniej jak robie sosy to zamiast zalewac sosem, to mam bulion. Ella 30 kg ogorkow to sporo ja w zeszlym roku tyle przetworzylam, ale na super ogorki z czosnkiem. POLECAM a robi sie szybko wrzucam przepis, do kolacji rodzinnej jako przystawka sie nadaja jak i do obiadu, wiec jak masz troszke czasu zapraszam do wyprobowania:

Ogórki na zimę z chi lii

Składniki na 2,5 kg ogórków:

2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku sprasować w prasce
4 łyżki soli
0,6 cukru
1-2 łyżeczek chi lii
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu

Sposób przyrządzenia:

Od ogórków odkrajamy dupki , myjemy i kroimy w plastry na grubość 1cm- 1,5 cm, zasypujemy solą i odstawiamy na 8 h. Po 8 h odlewamy wodę od ogórków i przekładamy do innego naczynia, gdzie dodajemy chi lii i czosnek i zalać gorącą zalewą (olej, ocet, cukier) i zostawiamy na 14-15 h. Po upływie tego czasu układamy ciasno w słoikach i wekujemy. NIE GOTOWAĆ


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewka37




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie

PostWysłany: Czw 9:12, 28 Lip 2011    Temat postu:

Jak byłam dzieckiem, tata uprawiał własne pomidory. We wrześniu wybierał nie do końca dojrzałe, takie koloru pomarańczowego. Owijał je pojedynczo w gazetę, układał w walizce tekturowej (może być karton) walizkę pozostawiał w chłodnym, ciemnym miejscu i na Boże Narodzenie mieliśmy własne pomidory. Tłumaczył, że najważniejsze żeby miały ciemno, wtedy dłużej dojrzewają i się nie psują. Jak jakiś się zepsuł to gazeta zabezpieczała przed zarażeniem innych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maddlen




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Czw 10:01, 28 Lip 2011    Temat postu:

bardzo ciekawa teoria, a do tego sprawdzona... trzeba koniecznie wypróbować Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Czw 16:22, 28 Lip 2011    Temat postu:

No tak,ale jak tu w bloku znaleźć chłodne miejsce.Nawet w piwnicy po 2 miesiącach ziemniaki zaczynaja kwitnąc.No ale pomysł Ewki jest najlepszy,bo pomidor jest swieży i nadaje się na kanapkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Czw 19:18, 28 Lip 2011    Temat postu:

właśnie przed chwilą zrobiłam 8 słoiczków z ogórków na zupę ogórkową...
ogórki umyłam,starłam na grubej tarce jarzynowej ,dobrze wymieszałam z solą i nałożyłam do słoiczków wkładając do nich przed zakręceniem po łodyżce kopru...nie pasteryzuje,same ukisną i są bardzo dobre...WARUNEK Exclamation muszą być dobrze nasolone...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Pią 6:59, 29 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewka37




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie

PostWysłany: Czw 20:34, 28 Lip 2011    Temat postu:

Tiramisu napisał:
No tak,ale jak tu w bloku znaleźć chłodne miejsce.Nawet w piwnicy po 2 miesiącach ziemniaki zaczynaja kwitnąc.No ale pomysł Ewki jest najlepszy,bo pomidor jest swieży i nadaje się na kanapkę.

Zabawne, mieszkaliśmy w bloku, na wsi, ale w bloku. Tata trzymał je w szafie w przedpokoju bo było to jedyne pomieszczenie, w którym nie było kaloryferów.
Ella ja robiłam niedawno przecier z ogórków kiszonych, które mi zostały jeszcze z ubiegłego roku. Wrzuciłam w blender ogórki, potem do słoiczków i gotowałam przez piętnaście minut. Przyznam, ze nie wiem co z tego wyszło bo jeszcze nie otwierałam. Potrzebowałam słoiki na nowe ogórki, więc taki pomysł.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jeruda




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 639
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Czw 21:56, 28 Lip 2011    Temat postu:

BURACZKI tarte
Umyte dobrze buraki gotujemy w trakcie gotowania solimy wodę.Buraki wystudzic, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Następnie dajemy odrobine oleju i trochę octu mieszamy i wkładamy do słoików.Słoiki gotujemy ok 10-15 minut .Jak najdzie ochota na buraczki to kroimy cebulkę i doprawiamy sobie do smaku i do obiadu gotowe,można dodac tez takie buraczki do zupy buraczkowej z ziemniakami Wink szybko i czysto .
Moja mama robi taką wersję że buraki obiera do gotowania i w mniejszej ilości wody a później zlewa ten barszczyk do buteleczek i też gotuje i ma dodatkowo do zupy Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Czw 23:00, 28 Lip 2011    Temat postu:

Ella,zrobiłam te Twoje pomidorki.Miały byc mrozone,ale zrobiłam do słoiczków.Dziasiaj u nas były pomidorki po 1,20,wiec grzech ich nie przerobic Wink
Mam gdzieś przepis na fajna sałatke do słoiczkó z grzybków.Jak tylko znajdę,to wrzucę.Świetny pomysł na przystaweczkę lub do wędlinki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Pią 6:55, 29 Lip 2011    Temat postu:

tiramisu dla pewności można sobie te słoiczki za pasteryzować...

Zrobiłam kilka słoiczków ogórków z curry są łagodne ,dobre,smakowały...przepis z internetu
SKŁADNIKI:

1 ½ kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli
3 łyżki curry
Przyprawy:
listki selera
gorczyca
«
Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki.

Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego. Smile

ZROBIŁAM TEŻ Z MUSZTARDĄ ALE SMAKOWAŁY ŚREDNIO...WOLIMY Z CURRY Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Pią 7:12, 29 Lip 2011, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TEKLA




Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon 9:11, 10 Sie 2015    Temat postu:

Ja często robię przetwory na zimę. Szczególnie konserwową paprykę, ogórki i sałatki różnego rodzaju Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> Off top Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin