Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna www.dukaniejakdukan.fora.pl
Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jabłecznik - III faza

 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> Regulamin forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anka3miasto




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 15:37, 11 Mar 2011    Temat postu: Jabłecznik - III faza

Masa jabłkowa:
5 dużych papierówek, utrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać 2 łyżki słodzika, jak ktoś lubi to pół łyżeczki cynamonu i roztrzepane mikserem 2 białka z odrobiną słodzika. Wymieszać wszystko-nie gotować!
Ciasto:
7 białek dobrze zmiksować na bardzo sztywno – ok. 10 min.
Osobno: 5 żółtek, 3-4 łyżki mąki żytniej – razowej - pełnoziarnistej, 4 łyżki słodzika, aromat waniliowy /6kropelek/, 2-3 łyżki czubate jogurtu naturalnego i dosłownie na czubeczek małej łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować to wszystko /gęste będzie/. Dodać białka i dobrze wymiksować na wolnych obrotach.
Blacha:
polać 4 krople aromatu śmietankowego i rozetrzeć papierowym ręcznikiem na całości. Posypać lekko mąką żytnią, nadmiar wypukać. Można zamiast tego wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Nalać połowę ciasta na blachę, na to nałożyć masę jabłkową i zakryć resztą ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 170 stop. ok. godziny /po pół godz. zmniejszyć do 150 stop./ Czas pieczenia zależy od piekarnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Pią 19:55, 11 Mar 2011    Temat postu:

Jeżeli jeszcze nikt Ci tego nie powiedział,to mówię głosno GENIUSZ SIE W TOBIE NARODZIŁ!!!

Znalazłam jeszcze jeden pomysł na szarlotkę.Trzeba oczywiście wypróbować.Sadząc po składnikach,gra warta świeczki Wink

SZARLOTKA
Ciasto: 6 łyżek zmielonych otrąb owsianych, 3 łyżki otrąb zmielonych pszennych, 1 jajko, 1 łyżka mazeiny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego, słodzik wg uznania
Nadzienie: jabłka pokrojone w drobną kostkę obsypane słodzikiem i cynamonem (jeśli ktoś woli taki dżemik to wcześniej jabłka zetrzeć na tarce i ze słodzikiem i cynamonem pogotować)
Pianka: piana z 3 białek, słodzik
Wykonanie: Ciasto- wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy (ma być twarda masa) wkładamy na ok 15-20 min do zamrażalki. Potem dzielimy ciasto na części na 1/3 i 2/3. Większą część ciasta układamy w blaszce wysmarowanej masłem i obsypanej kasza manną (chyba ze ktoś ma formę silikonową). Na to kładziemy jabłka, potem ubita pianę z białek. Na koniec z 1/3 części ciasta rolujemy małe wałeczki, które układamy na pianie w szachownicę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) ok. 35 min.

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Ogólnie smaczne,ale patrząc przez pryzmat diety.Napewno nie jest to konkurencja dla prawdziwej niedietetycznej szarlotki.Ciasto sie kruszy,więc nie można go róno rozłozyć na trotownicy (dodam,ze małej).To jednak w niczym nie przeszkadza.Poprostu go pokruszyłam na spód i na górę jak kruszonke.Ciepła szarlotka najlepiej smakuje.W miarę stygniecia spód zaczyna byc nieco gumowaty.Jednak nie bądźmy szczegółowi i cieszmy sie smakiem szarlotki Wink Piekłam w 180 st. jakieś 40 min bez teroobiegu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tiramisu dnia Wto 20:50, 29 Mar 2011, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anka3miasto




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 11:18, 14 Mar 2011    Temat postu:

Och Tiramisu Smile
To zdanie o Geniuszu to do mnie? SmileSmile Dziękuję bardzo Very HappyVery Happy
Wiesz - miałam świetnych nauczycieli Smile - między innymi Ciebie SmileSmile
A Twój przepis na szarlotkę REWELACYJNY Smile A więc dziewczyny z III fazy - DO DZIEŁA - jak macie grzeszyć, to właśnie taką szarlotką Smile
Buziaczki Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Wto 22:24, 29 Mar 2011    Temat postu:

Jerudzia,zrobisz z przepisu Ani? Bedzie można wyrobić sobie zdanie na temat dietetycznych szarlotek...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jeruda




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 639
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: lubuskie

PostWysłany: Śro 8:35, 30 Mar 2011    Temat postu:

mogę zrobić ale zamiast tej mąki żytniej dałabym zmielone otręby bo nie będzie mi się chciało biegać po mieście za mąką Razz bo tą szarlotkę z twojego przepisu to robię podobną nie dukanową mąkę z 1 jajkem i kawałek margaryny się wyrabia na kruszonkę i wysypuje na blaszkę a drugą część na jabłka tanie szybkie i pyszne i właściwie zaraz jej nie ma ciepłej bo zjedzona Razz jak zrobię to się podzielę oczywiście wrażeniami Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Pią 22:55, 01 Kwi 2011    Temat postu:

dziewczyny a czy tego ciasta nie dałoby się zetrzeć na tarce jarzynowej??bo ja k piecze się pleśniaka (nie dukanowego) to ciasto ściera się właśnie na tarce ...oczywiście musi być dobrze schłodzone... Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Pią 22:56, 01 Kwi 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Sob 9:59, 02 Kwi 2011    Temat postu:

niestety za bardzo sie kruszy.Też myślałam o ścieraniu,ale sypało sie w rękach.W sumie to spód miał być gładki,ale rozwałkować też się nie dało

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> Regulamin forum Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin